2012. május 29., kedd

Beszélgetés a táncról Troyanoff mesterrel, aki megalapítja Magyarosrszágon az első szabadtéri balett akadémiát.


 Néhány esztendővel ezelőtt megérkezett Budapestre egy kiváló orosz származású táncművész, a cári balett-társulat tagja: Troyanoff, akinek azóta egész sereg tanítványa is karriert csinált. Egy időben nála tanult Rökk Marika és a berlini Scala most nagy plakátbetűkkel hirdeti egy másik növendékének, a fiatal Borbíró Andreának a nevét... Persze Troyanoff azóta magyar lett, magyar felesége van és vasgyúró külsejű tündéri huszonegyhónapos kisfia, Igor, szintén magyarul kezd beszélni.
 A táncművésznek két év óta van egy tánccsoportja is , amely már Európa több nagy városában is fellépett, legközelebb Madridba, Spanyolország fővárosába látogat el, hogy előnyös szerződési ajánlatának eleget tehessen.
 Csillaghegyi villájában látogattuk meg Troyanoff mestert, ahol néhány tanítványával próbált. A jövő esztendőben már a villa kertjében rendez majd nyári balettakadémiát és ez lesz Magyarország első kerti táncművészeti intézete.
 - Tanítványaim mind kedvel és szívvel dolgoznak - mesélte nekünk Troyanoff. - Azoknak a fiúknak és lányoknak, akik már megfelelő műveltséggel kezdenek táncot tanulni, mindig elmondom Lukianos görög filozófus mondását, amely szerint "A tánc a legnagyobb ajándéka istennek, amit halandóknak adhatott." És amikor a fiatalok csodálkoznak ezen a szép nemes mondáson, emlékezetükbe idézem, hogy Platon és Sokrates is magasztalja a táncot, mint olyat, ami testi, szellemi harmóniát és művészetet ad.
 - Honnan ismeri a filozófusoknak a gondolatait a táncról? - kérdeztük Troyanofftól?
 - Az orosz balettben - válaszolta - még ezt is megtanultuk. - A klasszikus orosz balett olyan gyakorlatokon alapszik, amely előmozdítja a test harmóniáját. Nem csak hivatásos táncosok számára való, hanem laikusoknak is, akiket pusztán esztétikai vagy egészségi szempontok vezérelnek, hogy testük ruganyosságát és alakjuk vonalát megőrizzék. És azok akik táncolni akarnak és ezt a táncot hivatásnak érzik, mindent meg kell tanulniok, ami a tánccal kapcsolatos, még a tánc filozófiáját is... Persze a mozdulatokra mindenkit meg tudok tanítani. Művészetre csak azokat tudom rávezetni, akik - tehetségesek.
 Troyanoff mester még elmondta, hogy néhány hónappal ezelőtt porcleválása volt a térdében, megoperálták, de ma már egészen jól van és táncol, augusztus 15-én pedig pesti akadémiáján is megkezdődik a tanítás. Közben pedig 16 tagú balett-társulata próbálja külföldi műsorát, amelyet előzőleg Budapesten is be fog mutatni. 

(K-f);  Film, Színház, Irodalom; 1941. Augusztus 15.
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése